Medikamentel behandling af patienter med kroniske smerter


 
11

Overlæge Anders Schou Olesen fra Tværfaglig Smertecenter, Aalborg, beskriver de grundliggende betragninger omkring den medikamentelle behandling af deres patientgruppe.

MEDIKAMENTEL BEHANDLING AF PATIENTER MED KRONISKE SMERTER
Af
ANDERS SCHOU OLESEN, OVERLÆGE TVÆRFAGLIGT SMERTECENTER, AALBORG

De fleste patienter, som behandles på Tværfagligt Smertecenter, får tilbudt gruppebehandling, enten i coping- eller pacinggruppe. Patienterne undervises i grupperne både i smertefysiologi og medicinforståelse.

Ved starten i pacinggruppe, vil lægen undervise en time omkring medicin, og overskriften er:
Medicin er ikke løsningen på problemet kroniske smerter, men ofte en del af problemet” idet mange patienter tager/får for meget medicin eller i virkeligheden har fået ordineret forkert medicin.
 

Der findes nemlig forskellige smertetyper, og det er vigtigt at kende forskel på nociceptive, neurogene og somatoforme smerter:
 

Nociceptive smerter kan behandles med paracetamol, NSAID og er opioid-sensitive
 

Neurogene smerter kan behandles med tricykliske antidepressiva eller antiepileptika og er opioid-semisensitive
 

Somatoforme smerter ligner de andre typer, men der kan ikke påvises en somatisk udløsende årsag og det er irrelevant at behandle med opioider. Her kan anvendes tricykliske antidepressiva
 

Når vi møder patienter med kroniske smerter fortæller vi dem, at vi vil prøve at hjælpe dem med at få et bedre liv på trods af smerterne. Det betyder, at vi skal finde en langtidsløsning, og modsat mennesker med terminale cancersmerter, som skal dø med smerter, så skal de leve med smerter.
 

Langtidsbehandling med smertestillende medicin kan fremkalde og vedligeholde smerter, og de fleste mennesker ved efterhånden, at dagligt forbrug af håndkøbsmedicin kan give anledning til medicinudløst hovedpine. Mindre kendt er det, at også langtidsbehandling med opioider kan virke modsat, og fremkalde/vedligeholde smerter.
 

Derfor vil vi på Smertecenteret altid forsøge at trappe så langt ned i medicin som muligt, og specielt være tilbageholdende med opioider, som bør reserveres til akutte smerter og til patienter med cancersmerter. Når vi har den holdning, er det også vigtigt at vi har noget at sætte i stedet, og her er det, at vi tilbyder specielt pacinggrupper. Patienterne lærer, at der er dage, hvor smerterne er tålelige og medicin virker nogen lunde; dagen efter kan der komme opblussen, og medicin virker ”kun som i går” og nu nytter det ikke at tage yderligere medicin. Gør man det alligevel bliver man dopet og ikke smertelindret. Såfremt der er opblussen gennem flere dage kalder vi det tilbagefald. Patienterne lærer derfor at ændre adfærd ”overfor smerterne”, at stoppe i tide og ikke blindt stole på, at alt kan løses med piller! Vi arbejder også med angsten for forværring: frygt for at der skal komme smerter, hvis man ikke tager medicin!

Håndkøbsmedicin:
Her anbefaler vi først o g fremmest paracetamol, og advarer stadig mod dagligt forbrug gennem længere tid: dosis er oftest 2 tabletter 3 gange pr døgn.
NSAID-præparater som ibuprofen 200 mg (ikke receptpligtig i doser på 200 mg), heller ikke dette anbefales til dagligt forbrug.

NSAID-PRÆPARATER:
Den nyeste forskning har vist, at populære NSAID-præparater som diclofenac og ibumetin giver øget risiko for AMI og dermed pludselig død hos selv hjerteraske mennesker. Det har bevirket, at Lægemiddelkomiteen på Aalborg Sygehus ikke rekommanderer diclofenac, og Ibumetin kun i doser på max 600 mg x 2 i kortest mulig tid. Der kan i stedet anvendes naproxen.

OPIOIDER:
Som anført ovenfor er vi tilbageholdende med anvendelse af opioider. Vi bruger almindelig morfin, og til patienter med kroniske smerter skal det være i form af depot-morfin: contalgin, malfin, depolan eller doltard. I øvrigt gøres der generelt en stor indsats i Region Nord for at få forbruget af opioider bragt ned, idet forbruget er væsentligt højere end i de andre regioner i Danmark.

TRICYKLISKE ANTIDEPRESSIVA:
Disse præparater er første valg til patienter med neurogene smerter. Vi anvender noritren (i dagtiden) og saroten til natten. Saroten er mere sederende og derfor også et udmærket valg ved søvnløshed hos kroniske smertepatienter.
Hvis der er for mange bivirkninger, eller slet ingen virkning, anvender vi i stedet gabapentin, som er et antiepilepticum. Disse stoffer rekommanderes også af Lægemiddelkomiteen på Aalborg Sygehus.
Det kan blive nødvendigt at tillægge opioid og her rekommanderes tramadol (svagt opioid) eller morfin.

Patienterne på Tværfagligt Smertecenter får justeret deres medikamentelle behandling efter ovenstående principper og tilbydes herefter gruppebehandling (pacing- eller copingruppe) som vi anser for vores kerneydelse. Husk stadig på, at hvis der ordineres medicin taler vi om mange år frem tiden, og med risiko for vedligeholdelse af smerterne ved medikamentel behandling, er medicin ikke løsningen – men ofte en del af problemet kroniske smerter.
 

Anders Schou Olesen 20. april 2010
 

Redigeret af : Thomas Jakob Petersson, 22.05.2012

Til top
11

Kommentarer til artiklen

10.09.2010 kim hej
jeg tager ibuprofen/ibumetin 600mg pga min hånd blev knust i 2009 i en arbejds ulykke .
jeg gik med gips på i 7 uger fik det af om fredagen og tirsdag begyndte jeg at arbejde igen

jeg arbejder med beton (boremaskiner og boschhammer osv hver dag )
jeg tager ikke ibumetin fra om morgen "kl 5 og til jeg er hjemme igen kl 16 -
jeg har konstant smerter i hånden og det går jo op i armen osv og det er jo i 24 timer i døgnet .når jeg kommer hjem fra arbejde tager jeg 2 ibumetin (jeg tager andre piller i løbet af dagen for at kunne holde det ud ) min hånd sitter og banker jeg går så i seng kl 11-30 00.00 og tager 2 -3til der problemet er bare de bliver ikke ved med at virke til jeg skal op igen (jeg går i seng ved den tid da jeg så har kunne sove til jeg skulle op igen men det kan jeg ikke mere ) hvad kan jeg tag for at holde det hen så jeg kan leve normal igen .
jeg vil lige sige jeg har jo det arbejde som jeg har og det er meget hårdt hver dag og jeg var selv uden skyld da jeg kom tilskade så jeg bliver ved med at være bore/skæremand
det er jo ikke lidt jeg er kommet til skade på hånden 2 af mine finger kan ikke lukke sig helt og jeg kan kun trykke med ca halv delen af den anden hånd nu ."jeg har lige være inde og der er set på det da sagen køre i nu
kan man ikke få noget andet der kan tag de smerter som ikke er så farlig
jeg har fået at vide man kan få nogle på 800mg men det er vel ikke den vej man skal gå så kan jeg jo bare tag flere af dem jeg har nu (jeg tager jo lidt mere 5 min om dagen )

mvh
kim
 
17.09.2010 Morten Høgh Kære Kim,

Tak for dit meget beskrivende indlæg på vores hjemmeside. Din historie er desværre ikke unik, men der i mod meget karakteristisk for mennesker med langvarige smerter.

Som jeg forstår dit indlæg har du et ønske om at vide hvormeget medicin du kan / bør tage. Vores hjemmeside er primært rettet mod fysioterapeuter og ikke mod patienter, og jeg er også selv fysioterapeut. Jeg kan derfor ikke give dig andet råd end at du bør tale med din læge om din medicin.

En fysioterapeut kan man eventuelt også hjælpe dig så du kan få færre gener. Dette bør ske samtidig med din medicinering, og allerhelst i samarbejde med den/de læger, der hjælper dig.

Der findes i øjeblikket ingen uddannelse indenfor "fysioterapi og smertebehandling", og jeg kan derfor ikke give dig en liste over personer der er erfarne "smertefysioterapeuter". Men I alle regioner ligger der såkaldte "Smerteklinikker" som specialiserer sig i at behandle smerter som dem du oplever.
Kontakt din egen læge og hør ham om han vil anbefale, at du bliver sendt videre til en smerteklinik.

På vegne af Dansk Smerte & Fysioterapi ønsker vi dig god bedring.

Med venlig hilsen

Morten Høgh
Specialist i fysioterapi
 
22.12.2011 Karl Kære Morten
Kan Saroten brugt mod smerter give anledning til hukommelsessvækkelse p.gr.a anti-acetylcholin effekt?. Ved svækket hukommelse er der evt en anden løsning til smertedækning end amitriptylin ?.

Med venlig hilsen
Karl
 
26.12.2011 Morten Høgh, formand for SMOF Kære Karl,

Tak for din mail. Desværre er SMOF ikke et online forum hvor vi kan rådgive om medicinsk behandling. Jeg vil anbefale dig, at tage kontakt til din praktiserende læge. Kombination af medicin bør kun ske efter aftale med en kyndig læge - og selv erfarne, veluddannede læger kan have svært ved at forudse bivirkninger ved blanding af præparater.
Du kan dog læse mere om de enkelte præparater på www.medicin.dk.

For så vidt angår tab af korttidshukommelse og øget koncentrationsbesvær så ses begge symptomer hyppigt hos personer med langvarige smerter. Der er en række individuelle faktorer som tages i betragtning når man udreder disse problemer. Generelt bør du være opmærksom på om din søvn er relativt uforstyrret og sammenhængende (og om natten), samt om du får motion i det omfang du kan. Der er så vidt jeg véd ingen gevinst ved at vinde ekstra søvn gennem brug af sovemedicin. Så hvis du allerede tager sovemedicin kan det være en fordel, at få hjælp til at trappe ud og lære en god "søvn-hygiene" igen.

Jeg ønsker dig en glædelig jul samt et godt Nytår, og håber, at du sammen med din praktiserende læge finder en løsning på dine hukommelsesproblemer.

Med venlig hilsen

Morten Høgh
 
08.12.2012 Anne hvad betyder ordet - medikamentel - feks. ´hvis man har medikamentel hepatitis???
 
01.03.2013 Per Halborg Nu er det jo, på mange måder, nemt, at være lægen i den her artikel. Han fortæller ikke om, der er patienter med neurogene smerter, der ingen effekt har af, eller har uacceptable bivirkninger, ved den anbefalede behandling. Så er der ikke ret meget andet tilbage, end morfin. Er ikke nogen mirakelkur, at komme på smerteklinik.
 
03.10.2013 Kamma jensen Jeg har kroniske smerter i fødder. En sygdom der hedder Addison, let forhøjet Diabetes, Slidgigt, Bindevævssygdom, sjøgren, og så kan det snart ikke blive værre.
Jeg har fået nobligan, men da disse ikke hjælper nok, får jeg Pinex retar 3 morgen og 3 nat. Dog har jeg stadig smerter. er der mange bivirkninger ved Saroten. jeg skal jo have fuld dosis af hydro kortision hver dag. Jeg har prøvet meget til nat, da jeg døjer meget med uro i ben, trods det at jeg har støttestrømper. ????

MVH.

Kamma Jensen
 
03.10.2013 Kamma jensen Jeg har kroniske smerter i fødder. En sygdom der hedder Addison, let forhøjet Diabetes, Slidgigt, Bindevævssygdom, sjøgren, og så kan det snart ikke blive værre.
Jeg har fået nobligan, men da disse ikke hjælper nok, får jeg Pinex retar 3 morgen og 3 nat. Dog har jeg stadig smerter. er der mange bivirkninger ved Saroten. jeg skal jo have fuld dosis af hydro kortision hver dag. Jeg har prøvet meget til nat, da jeg døjer meget med uro i ben, trods det at jeg har støttestrømper. ????

MVH.

Kamma Jensen
 
03.10.2013 Søren Hein Vedr. medicinering ved kroniske nervesmerter.

jeg har dd levet ca 30 år med nervesmerter. De første ti af disse anede jeg ikke hvad jeg fejlede, og først med internettet og muligheden for derigennem at foretage research er det overhovedet gået op for mig, hvad det vil sige at leve med nervesmerter, og om hvordan sådanne evt kan behandles.
Jeg har læst en del litteratur om emnet bla Richard Sternbach :Mastering pain, og også en dansk smertepatients bog "svig og smerte".
De fleste smertecentre synes som medicinsk behandling af nervesmerter at anbefale enten antidpressiva (saroten og lign) eller anti epileptika (lyrika, gabapentin osv), og maner til forsigtighed i forhold til morfin.
Min egen erfaring er i forhold til medicin, at feks lyrika måske nok har en vis dæmpende effekt på smerterne, og også forbedrer søvnen, men at medicinen desværre også har ganske betydelige bivirkninger i form af betydelig vægtøgning og pludselige fedtdepoter på sidebenene, selv ved moderate doser.
Samtidig har jeg studeret indlægssedler ved såvel gabapentin, som ved lyrika(pregabalin) og ved andre af de af smerteklinikkerne anbefalede lægemidler og listen med alvorlige bivirkninger er endda særdeles omfattende.
Omvendt kan enhver læse sig til at der er betydeligt færre bivirkninger ved feks morfinpræparater, og derfor virker det på undertegnede overaskende at disse så entydigt afvises i smertebahandling.
Min egen konklussion er, at jeg, fordi det er nødvendigt, fortsætter med det mindst mulige indtag af lyrika, (jeg har ikke lyst til udover mit smerteproblem også at få problemer med mit udseende) nemlig 1 tablet , aften og 1 morgen og derudover supplerer med morfin tabletter(som ikke har særligt mange bivirkninger for undertegnede) når nødvendigt. Jeg har ikke ringeste anlæg for misbrug, men det er klart at hvis jeg havde haft det skulle have talt med min læge om at få depottabletter, som tages to gange i døgnet.
Konlusionen er altså :vær varsom med antiepileptika samt antidepressiva, da de har mange alvorlige bivirkninger. Morfin giver imidlertid ved moderat brug både en mærkbar smertelindring og færre bivirkninger. Men vær som sagt meget varsom, hvis du har potientale for misbrug
håber nogen kan bruge mit indlæg
kærligst Søren
 
13.08.2014 Alice Grobb Skal for millionde gang til lægen for mine smerter i nerverne fra ryggen og ned.
Jeg blev i 91´opr. for sammenfald, med indsættelse af en plade, for at stive led af,nedre ryg.
Jeg har efterfølgende været på arbejdsmarkedet og taget nogle udd. inden for sundhed.
Jeg har kunne styre mine alm. smerte med korrekt løft m.m.sammen med sm. med.
Nu er min tilstand så blevet forværret igennem de sidste 3 år.
Når jeg sidder, ligger, står, nyser hoster, rejser mig, strækker mig, m.m. så føles det som alle mine nervetråde fra midt ryg og ned i benene kryber eller er for korte. Det føles som elektriske stød. Jeg har prøvet næsten alt smertemed. og er p.t. på Gababentin 300 mg x 2. som jeg ikke kan måle hjælper.
Hjælp.
Venligst Alice Grobb
 
19.10.2016 Per Sørensen "Att" Søren Hein.

Hej alle.

Kan kun tilslutte mig Sørens indlæg. Jeg er selv på Smerteklinik og deler din vurdering af anti eleptika og anti depressiva.
Jeg selv bliver proppet med pregabalin (lyrica) og smerteklinikken har ikke bare manet til forsigtighed mht morfin.
Jeg har i flere år fået både kortvarig men hurtigvirkende morfin, samt en høj dosis af depot morfin (180 mg i døgnet). Derudover klorzoxazon mod muskelsmerter/kramper og gabapentin/lyrica for nervesmerter.
D.d. Er alt hurtigvirkende taget fra mig og skal nu klare mig på depot morfin. Problemet med depotmorfin et bare, at det ikke kan dække gennembrudssmerter.
Hvad pokker gør man så....

Skal også lige nævne, at jeg tidligere har fået oxycontin, ketogan, tramadol og metadon.

Dem havde jeg bare desværre ikke ret stor glæde af og blev "slået" godt og grundigt ud af metadon.

Så... Kan simpelthen ikke forstå, hvorfor jeg kan få hurtigvirkende morfin i over to år og så skal stoppe, for så at blive sat på metadon og pregabalin, når jeg kommet på Smerteklinik.

Synes ærlig talt, det skriger noget til himlen og vil give Søren fuldkommen ret i, at viften af bivirkninger fra metadon, pregabalin mm, da er langt større end ved morfin....

Er nærmest et "fy ord", det der morfin, men er altså det eneste der rigtigt virker.

Hilsen en fortvivlet kronisk smertepatient.

Kommentar

Felter markeret med * skal udfyldes

       
Send din kommentar